افسردگی یک اختلال پیچیده است که عوامل مختلفی در ایجاد آن نقش دارند. عوامل مختلفی مانند ژنتیکی، بیولوژیکی، روانی و اجتماعی در بروز اختلال افسردگی مؤثرند و به همین دلیل هر فرد با توجه به عوامل مؤثر بر او، به درمانهای مختلفی نیاز دارد. همچنین بهبود افسردگی امری تدریجی و پر تلاش است زیرا تغییرات در الگوهای فکری و رفتاری، زمان بر هستند. همچنین انواع مختلف افسردگی به درمانهای مختلفی نیاز دارند. بنابراین درمان سریع افسردگی امکان پذیر نیست البته راهکارها و روشهایی وجود دارند که میتوانید درمان افسردگی را سرعت ببخشید و به بهبودی سریعتر کمک کنید. در ادامه همراه ما باشید تا درباره افسردگی و درمان آن اطلاعات بیشتری بیان کنیم.
افسردگی چیست؟
افسردگی بیماری بسیار شایعی است که از هر 100 نفر حدود 16 الی 20 نفر در طول زندگی خود به آن مبتلا میشوند و میزان ابتلای زنان دو برابر بیشتر از مردان است. تشخیص اینکه غم و اندوهی که فرد تجربه میکند بخش از تجربه زندگی وی است درست مثل تجربه خوشحالی و شادی یا اختلال افسردگی؛ همیشه کار آسانی نیست. اما نشانهها و علائمی وجود دارند که به تشخیص افسردگی کمک میکنند.
علائم افسردگی چیست؟
نشانهها و علائمی که در زیر بیان میکنیم نشان دهنده افسردگی هستند و نه فقط تجربه یک غم و خلق و خوی ضعیف کوتاه مدت. سه نشانه اصلی افسردگی عبارتند از:
- خلق و خوی افسرده و ناراحت که بیشتر روز ادامه دارد و تقریباً هر روز رخ میدهد
- علاقه یا لذت کم در فعالیتهای مهم، مانند سرگرمیهایی که قبلا لذت بخش بودند
- کاهش انرژی یا خستگی سریع
اگر دو علامت از این سه علامت برای بیش از 2 هفته باقی بماند، ممکن است نشان دهنده افسردگی باشد.
علاوه بر این، نشانههای دیگری نیز وجود دارند که از علائم افسردگی به شمار میروند مانند:
- مشکلات توجه، تمرکز یا تصمیم گیری
- کاهش عزت نفس و اعتماد به نفس
- سرزنش خود و احساس گناه
- حرکات آهسته و گفتار یا بی قراری درونی، به عنوان مثال ناتوانی در نشستن
- مشکل به خواب رفتن، خیلی زود بیدار شدن
- اشتهای کمتر، کاهش وزن یا نیاز شدید به خوردن زیاد
- افکار یا تلاش برای خودکشی
افسردگی چگونه تشخیص داده میشود؟
بررسی افسردگی با گفتگو آغاز میشود. پزشک یا رواندرمانگر شما در مورد علائم، وضعیت زندگی، بیماریهای احتمالی و داروهای مرتبط اطلاعات بیشتری کسب میکند. همچنین مهم است که بدانید چه مدت علائم را داشتهاید و چه زمانی اولین بار رخ داده است. سایر بیماریهای روحی یا جسمی نیز میتوانند علائمی شبیه افسردگی ایجاد کنند. بنابراین، ممکن است سوالات و معاینات فیزیکی بیشتر برای رد سایر بیماریها اضافه شود.
آیا افسردگی همیشه باید درمان شود؟
درمان سریع افسردگی با روان درمانی یا داروهای ضد افسردگی به ویژه در مورد افسردگی متوسط یا شدید مهم است، زیرا علائم افسردگی بسیار استرسزا هستند و پس از مدت کوتاهی از بین نمی روند. درمان سریع همچنین در مورد افسردگی مزمن و به ویژه در مورد افکار به خطر انداختن یا کشتن خود (خطر خودکشی) صدق میکند.
بیشتر بخوانید : روش های درمان افسردگی در کوتاه مدت
آیا افسردگی خود به خود برطرف می شود؟
حتی بدون درمان، افسردگی میتواند پس از مدتی فروکش کند. اما اگر افسردگی درمان نشود، ممکن است بیشتر طول بکشد یا بیشتر عود کند.
چه گزینههایی برای درمان سریع افسردگی وجود دارد؟
چندین گزینه مختلف برای بهبود علائم افسردگی وجود دارد که ثابت شده و مؤثر هستند. اینکه کدام درمان برای شما مناسب است به شدت افسردگی بستگی دارد. سیر بیماری، شرایط زندگی شما و عوارض جانبی احتمالی درمان نیز بر تصمیم تاثیر میگذارند. بنابراین توصیه میشود که این موضوع را با روان درمانگر یا پزشک خود در میان بگذارید.
درمان انواع مختلف افسردگی
افسردگی خفیف: اگر افسردگی خفیف دارید، اقدامات سادهای مانند مشاوره، اطلاعات از کتابها یا برنامههای آنلاین ممکن است برای درمان کافی باشند. گاهی اوقات روان درمانی نیز می تواند توصیه شود. درمان با داروهای ضد افسردگی نباید ابتدا مورد استفاده قرار گیرد، اما ممکن است در شرایط خاص یک گزینه احتمالی باشد.
افسردگی متوسط: در این نوع افسردگی کارشناسان علاوه بر اقدامات خودیاری، روان درمانی یا داروهای ضد افسردگی را نیز توصیه میکنند. هر دو احتمالاً میتوانند به یک اندازه در درمان این نوع افسردگی کمک کنند. علاوه بر این، پزشک یا روان درمانگر شما می تواند یک برنامه آنلاین یا یک اپلیکیشن به شما پیشنهاد دهد.
افسردگی شدید: داروهای ضد افسردگی و روان درمانی در کنار هم در این نوع افسردگی بیشترین تاثیر را دارند. بنابراین این ترکیب برای افسردگی شدید توصیه میشود. ممکن است مدتی طول بکشد تا درمان اثر کند. همچنین ممکن است روان درمانی یا داروهای ضد افسردگی کمکی در درمان افسردگی نکنند. بنابراین مهم است که علت افسردگی را پیدا کنید و در صورت لزوم، درمان را تغییر دهید.
بیشتر بخوانید : درمان افسردگی با آر تی ام اس RTMS
انواع درمان سریع افسردگی
مراجعه به پزشک یا روانپزشک
برای درمان سریع افسردگی تشخیص دقیق و درمان مناسب توسط متخصص، اولین قدم برای بهبود است.
دارو درمانی برای درمان سریع افسردگی
داروهای ضد افسردگی میتوانند به بهبود علائم افسردگی کمک کنند، این داروها میتوانند روحیه شما را بالا ببرند و میل شما را افزایش دهند. آنها عمدتاً در موارد افسردگی متوسط و شدید اغلب همراه با روان درمانی استفاده می شوند. معمولا چند روز تا هفته طول میکشد داروهای ضد افسردگی عمل کنند و علاوه بر این، هر فرد نسبت به دارو واکنش متفاوتی نشان میدهد. به همین دلیل مهم است درمان با دارو به طور منظم توسط پزشک بررسی و تنظیم شود.
رواندرمانی برای درمان سریع افسردگی
روان درمانی معمولاً شامل مکالمات فشرده و تمرینات رفتاری است. در مورد بیماری افسردگی حاد، حمایت روان درمانی کوتاه مدت، حتی همراه با دارو، معمولا امکان پذیر است. روان درمانی شامل درمان شناختی رفتاری یا CBT، رویههای مبتنی بر روانکاوی و درمان سیستمیک است.
-
درمان شناختی رفتاری
وقتی صحبت از افسردگی میشود، اغلب الگوهای فکری منفی مانند شک به خود و احساس گناه است که افسردگی را بیشتر میکند. چنین الگوهایی باید گام به گام در درمان شناختی رفتاری تغییر کنند تا بتوان تصویر مثبت تری از خود پدید آورد. در این درمان اولین کاری که باید انجام دهید این است که افکار، نگرشها و رفتار خود را روشن کنید تا سپس باورهای نادرست و استرس زا را شناسایی و تغییر دهید.
-
رویه های مبتنی بر روانکاوی: روان درمانی مبتنی بر روانشناسی تحلیلی و عمقی
روان درمانی تحلیلی (معروف به روانکاوی) وروان درمانی مبتنی بر روانشناسی عمق(TP) رویه هایی مبتنی بر روانکاوی هستند. در این درمان، افسردگی اغلب ناشی از توهین یا ضررهایی است که سرکوب شده و به اندازه کافی پردازش نشده است. در گفتگوهای روان درمانی، تعارضات درونی باید آگاه و پردازش شوند و باید نگرشها و رفتارهای مشکل ساز تغییر کنند.
-
درمان سیستمیک
در این درمان اهمیت زیادی به روابط اجتماعی داده میشود و تلاشهایی برای بهبود ارتباطات در یک خانواده انجام میشود. این درمان میتواند به کاهش علائم افسردگی کمک کند.
تغییر سبک زندگی
فعالیت بدنی منظم، تغذیه سالم، خواب کافی و کاهش استرس میتوانند به بهبود خلق و خو و درمان افسردگی کمک کنند.
حمایت اجتماعی
ارتباط با دوستان و خانواده و شرکت در گروههای حمایتی میتواند احساس تنهایی و انزوا را کاهش دهد و در بهبود افسردگی مؤثر باشد.
آیا گزینههای درمانی دیگری برای درمان سریع افسردگی وجود دارد؟
درمانها و اقدامات دیگری نیز برای درمان افسردگی وجود دارند که به کاهش افسردگی و بهبود خلق و خو کمک میکنند. در ادامه این روشها و تکنیکها را بیان میکنیم.
تکنیکهای آرام سازی و یوگا
شواهدی وجود دارد که تکنیکهای آرام سازی مانند آرام سازی عضلات، آموزش اتوژنیک (تکنیکی برای تن آرامی و ریلکسیشن)، موسیقی درمانی یا حتی تمرینات یوگا میتواند به کاهش افسردگی خفیف تا متوسط کمک کند. با این حال، این تکنیکها از درمان شناختی رفتاری اثرگذاری کمتری دارند.
ورزش برای درمان سریع افسردگی
ورزشهایی مانند راه رفتن، دویدن، دوچرخه سواری، شنا یا پیاده روی اغلب برای تسکین یا پیشگیری از علائم افسردگی توصیه میشود. زیرا فعالیت بدنی باعث افزایش روحیه و افزایش انگیزه برای بسیاری از افراد میشود. ورزش به تنهایی اغلب برای درمان افسردگی کافی نیست بلکه مکمل مفیدی در کنار درمانهای دیگر است.
نور درمانی برای درمان سریع افسردگی
نور درمانی اغلب برای افسردگی فصلی استفاده میشود که برای برخی افراد در ماههای سرد و تاریک سال رخ میدهد. اما درمان افسردگی غیر فصلی نیز با نور درمانی امکان پذیر است. اگر احتمالاً خلق و خوی شما تحت تأثیر کمبود نور روز قرار میگیرد و احساس افسردگی میکنید؛ نور درمانی شامل جلسات صبحگاهی به مدت تقریبی نیم ساعت در مقابل لامپ مخصوص (دستگاه نور درمانی) برای شما عالی است.
بیداری درمانی
این درمان شامل محرومیت کوتاه مدت از خواب است. به این معنی که یک شب بیدار میمانید و تا شب بعد دیگر نمی خوابید. اعتقاد بر این است که کمبود خواب متابولیسم مغز را تغییر میدهد و میتواند خلق و خو را بهبود بخشد. بیدار درمانی فقط با هدف بهبود کوتاه مدت علائم است و میتوان از آن در کنار سایر درمانها استفاده کرد.
درمان شوک الکتریکی
درمان شوک الکتریکی معمولاً تنها یک گزینه برای افسردگی شدید و زمانی است که افسردگی با درمانهای دیگر بهبود نمییابد. در این روش فرد در بیمارستان بستری میشود و پس از بیهوشی عمومی از طریق الکترودهای روی سر، مغز در معرض محرکهای الکتریکی کوتاهی قرار میگیرد که باعث تشنج صرع میشود.
سخن آخر درمان سریع افسردگی
مهمترین نکته برای درمان سریع افسردگی این است که بدانید بهبودی این بیماری کاری زمان بر است و ممکن است فراز و نشیبهای زیادی داشته باشد. با همکاری پزشک و درمانگر خود، میتوانید بر افسردگی غلبه کنید و به زندگی عادی خود بازگردید.
منبع : www.gesundheitsinformation.de